Webbhotell Ordlista

Webbhotell ordlista Det finns en hel del ord och förkortningar i webbhotellvärlden som kan behöva en förklaring. De flesta hittar du förhoppningsvis här nedan. Saknar du något ord eller begrepp i listan får du gärna höra av dig till oss s� ska vi lägga till det i listan.

AJAX

AJAX är en teknik som lite förenklat används för att göra anrop till servern utan att ladda om sidan. Flera webbhotell erbjuder olika typer av AJAX ramverk.

ASP

ASP är ett skriptspråk som Microsoft ligger bakom och som används för att bygga mer dynamiska webbsidor. ASP har i dag till stor del ersatts av ASP.NET.

ASP.NET

ASP.NET är ett programmeringsspråk som används för att bygga dynamiska webbsidor. ASP.NET är framtaget av Microsoft och ingår i .NET plattformen. ASP.NET är ett ramverk som innefattar flera olika programmeringsspråk.

Colocation

Colocation betyder att man hyr in sin egen fysiska server i ett webbhotells datahall. Läs mer om Colocation.

Dedicated Server, Dedikerad Server

Dedicated Server, Dedikerad Server, betyder att man hyr en helt egen dedikerad server av ett webbhotell. Läs mer om Dedicated Server.

DNS

DNS är namnet p� de system som används för att koppla samman en domän med en server och en specifik webbsida. Läs mer om DNS systemet.

Frontpage stöd

Frontpage stöd är en metod att ansluta till webbhotellets server för att överföra filer som används av bl.a. flera Microsoft program som kan användas för att bygga webbsidor.

FTP

FTP är ett protokoll för filöverföring och ett vanligt protokoll för att ladda upp och ner filer till ett webbhotells server.

HTML

HTML är ett sidbeskrivningsspråk som används för att definiera en sidas design.

MySQL

MySQL är en vanlig databasmotor som många webbhotell använder.

ODBC

ODBC är en typ av koppling mot en databas man kan använda för dynamiska webbsidor.

PHP

PHP är ett skriptspråk som används för att bygga dynamiska webbsidor.

Shared Hostring

Shared Hostring betyder att man delar en fysisk server med flera andra av webbhotellets kunder. Läs mer om Shared Hosting.

SSI

SSI står för Server Side Include och är en teknik för att separera delar av kod som delas mellan flera olika webbsidor under samma domän.

SSL

SSL används för att krypera trafiken mellan en användare och webbhotellets server. Sidor som använder SSL

SQL Server

SQL Server är en vanlig databasmotor som många webbhotell erbjuder. SQL Server är en Microsoft produkt.

VPS, Virtual Private Server

VPS betyder att man hyr en virtuell server av ett webbhotell. Läs mer om VPS.

 
hem
om webbhotell
typer av hosting
tips för att välja webbhotell
svenska webbhotell
ordlista
relaterade lankar
om webbhotellfakta.se