Tips för att välja Webbhotell

Välja Webbhotell Inför valet av webbhotell bör man fundera över vilka krav man har för sin webbsida. Detta bör man göra för att att man ska hitta rätt plattform och senare kunna jämföra de olika webbhotellen med varandra p� ett bra sätt. Alla webbsidor har olika krav och det är viktigt att man tänker igenom detta noga. Eftersom att man oftast bygger en sida för framtiden är det viktigt att man inte bara tittar p� vilka krav man har idag utan även hur kraven kommer att förändras med tiden och hur de kan se ut om ett par månader eller kanske åt.

Ett par av faktorerna man bör fundera över inför valet av webbhotell är:

Utrymme / plats p� servern

För en enklare webbsida behövs inte speciellt mycket utrymme men har man exempelvis mycket bilder, ljudfiler, filmer eller andra typer av filer som tar lite mer plats är detta en viktig faktor. Tänk p� att inte bara titta p� hur mycket utrymme sidan kräver idag utan fundera även igenom hur mycket plats som kommer att behövas p� lite sikt. De flesta sidor växer ganska mycket med tiden.

Bandbredd / Trafikmängd

Precis som mängden utrymme är bandbredden och trafikmängden något man behöver fundera p� först om man planerar att lägga upp ljudfiler, filmer, filer för nedladdning eller väntar sig väldigt många besökare. De flesta webbhotell mäter trafikmängd per månad och tar betalt därefter. Dedikerad bandbredd erbjuds oftast bara i lite dyrare lösningar.

Tekniker / Språk

Valet av plattform beror till stor del p� vilka programmerings-/skrip- språk som använts för att bygga webbsidan. Webbhotellen erbjuder oftast olika paket beroende p� vilka språk man använt och vilka krav som ställs p� servern. För sidor som bygger p� PHP används ex. oftast servrar som kör Linux medan Microsoft Windows Server servrar används för sidor som kör ASP eller ASP.NET.

Databas

Använder webbsidan någon databas är detta en viktig faktor i valet av webbhotell. De vanligaste lite större databaserna är MySQL och Microsoft SQL Server.

Övriga Krav

Man bör även fundera igenom om man har några andra krav som kan påverka valet av webbhotell. E-post, support, tillgång till besöksstatistik, backup, SSL-certifikat, specifika komponenter osv.

Kostnad

Sist men inte minst bör man redan från början fundera igenom hur mycket man är beredd att betala för att ha sidan p� nätet. Har man en större budget är det enklare att se till att man har breda marginaler i sina krav. Har man en mindre budget kanske man får vara beredd att kompromissa kring vissa önskemål och kanske välja en lite mindre lösning till en början som man sen kan uppgrader efterhand som att sidan växer.

När man vet vilka krav man har för webbsidan och vet vilken plattform för hostingen man behöver är det dags att börja jämföra de olika webbhotellen med varandra. Det finns gott om både svenska och utländska webbhotell och det brukar vara bäst att välja ett webbhotell som har sina servrar i det land man förväntar sig att de flesta besökare ska komma ifrån. Ska man publicera en svensk webbsida p� svenska bör webbsidan således finnas p� ett svensk webbhotell medan ett webbhotell i exempelvis USA kan lämpa sig bättre om man har en engelsk sida som riktar sig till engelsktalande besökare.

Förrutom att kika p� webbhotellens egna sidor och jämföra deras tjänster kan det vara bra att höra sig för bland vänner, titta runt p� konsumentsidor och forum för webmasters p� nätet för att se vilka webbhotell de rekommenderar och kanske viktigast av allt vilka de inte rekommenderar.

 
hem
om webbhotell
typer av hosting
tips för att välja webbhotell
svenska webbhotell
ordlista
relaterade lankar
om webbhotellfakta.se